VNC-Aix - Gray screen, please advice

Henk Schipper hs "at" xs4all.nl
Tue Mar 2 15:36:00 2004


Hi all,

I am pretty new to this topic. For a week now I tried to get a xterminal
working under aix. preferably with vnc.
I got this far:
Installed VNC, ok
Installed perl, ok
Got fonts for X11, ok
Setup done from VNC, ok

The only thing I get is a grey screen in VNC-viewer. How can i get this
working? Please HELP!!!!
Here is the flow:

AIX version: Qshell, V5R2M0 (powerpc-ibm-os400) ( i believe is was 4.3.3)
Start the server by command aix:
/QOpenSys/QIBM/ProdData/DeveloperTools/vnc/Xvnc :1 -desktop 'X' -httpd
/QOpenSys/QIBM/ProdData/DeveloperTools/vnc/classes
  -auth /home/hsh/.Xauthority -geometry 800x600 -depth 8 -rfbwait
120000 -rfbauth /home/hsh/.vnc/passwd -rfbport  5901

No problems and it runs. The output aix:
02/03/04 15:09:48 Xvnc version 3.3.XvncRelease
02/03/04 15:09:48 Copyright (C) AT&T Laboratories Cambridge.
02/03/04 15:09:48 All Rights Reserved.
02/03/04 15:09:48 See http://www.uk.research.att.com/vnc for information on
VNC
02/03/04 15:09:48 Desktop name 'X' (MYHOST:1)
02/03/04 15:09:48 Protocol version supported 3.3
02/03/04 15:09:48 Listening for VNC connections on TCP port 5901
02/03/04 15:09:48 Listening for HTTP connections on TCP port 5801
02/03/04 15:09:48   URL http://MYHOST:5801
Font directory '/usr/lib/X11/fonts/Speedo/' not found - ignoring
Font directory '/usr/lib/X11/fonts/Type1/' not found - ignoring

Starting VNC-Viewer:
Grey screen

OUTPUT aix:
02/03/04 15:09:55 Got connection from client 10.20.1.19
02/03/04 15:09:55 Protocol version 3.3

Entering the command on the aix:
XTERM

OUTPUT aix:
02/03/04 15:09:59 Pixel format for client 10.20.1.19:
02/03/04 15:09:59   8 bpp, depth 8
02/03/04 15:09:59   true colour: max r 7 g 7 b 3, shift r 0 g 3 b 6
02/03/04 15:09:59 no translation needed
02/03/04 15:09:59 rfbProcessClientNormalMessage: ignoring unknown encoding
type 16
02/03/04 15:09:59 Using hextile encoding for client 10.20.1.19

Message in VNC-Viewer:
Could not exec: /QOpenSys/bin/sh
few seconds later, goes back to grey screen

After exit XVNC:
02/03/04 15:19:36 Statistics:
02/03/04 15:19:36   key events received 65, pointer events 275
02/03/04 15:19:36   framebuffer updates 165, rectangles 395, bytes 541227
02/03/04 15:19:36     hextile rectangles 395, bytes 541227
02/03/04 15:19:36   raw bytes equivalent 1570062, compression ratio 2.900931

Thanks,

Henk